Моят роден град

Град Трявна е възрожденски град, разположен в северните склонове на Стара планина, по поречието на река Тревненска. Има около 12 000 жители и отстои на 230 км от София и на 20 км от Габрово. Градът е заобиколен от зелени поляни и вековни иглолистни и широколистни гори. Въздухът тук е чист, планински, а климатът е мек и подходящ за възстановяване на болни от белодробни заболявания.

Площад "Капитан Дядо Никола" с Часовниковата кула от 1814 г. е един от символите на града. Гърбавият мост, наричан "кивгиреният мост", след който започва старинната част на града, е друга забележителност, построена над реката точно зад Часовниковата кула. На площада се издига и сградата на Тревненското школо- едно от първите светски училища в България.

                                                                 

Друг символ на града е църквата "Св. Архангел Михаил", намираща се в центъра на града, построена през 1814 г. Резбованият иконостас и владишкият трон, намиращи се в църквата, са едни от шедьоврите на тревненската резбарска школа.

 До църквата е възрожденската Райкова къща с етнографска експозиция, роден дом на първия български химик – професор Пенчо Николов Райков- патрон на нашето училище.                               

Недалеч от там е къщата- музей "Ангел Кънчев" с експозиция, посветена на дейността на съмишленика на Васил Левски - Ангел Кънчев.

 

  Един от най- посещаваните музеи в Трявна е Даскаловата къща, строена през 1808 г. Тук се намират прочутите резбовани слънца. Къщата е музей на резбарското и зографското изкуство. Забележителните тавани са направени след облог между двама от тогавашните най- добри майстори –резбари Димитър Ошанеца и Иван Бочуковеца. В продължение на 6 месеца двамата майстори работили поотделно в двете най- големи стаи на къщата, без да могат да поглеждат работата на конкурента си.

В старинна Трявна интерес представлява и къщата – музей "Петко и Пенчо Славейкови". Тук е открита за посещение експозиция за поетичното дело на двамата творци. Синът – Пенчо Славейков, е бил предложен за Нобелов лауреат за поезия, но умира преди да я получи.

 Трявна е град, събрал великолепни образци на дърворезба, иконопис и самобитна архитектура. Днес градът е туристически център, разполагащ с много съвременни хотели, частни вили,квартири, ресторанти и механи.

Полезни връзки